Kommuniké från Reza Shahabis försvarskommitté

Reza Shahabi, kassör i och medlem av exekutivkommittén för fackföreningen vid Teherans och dess förorters bussbolag, har den 17 december 2012 för tredje gången inlett en hunger- och medicinstrejk.

Reza Shahabi har de senaste månaderna genomgått omfattande kirurgisk behandling av nacken och lider för närvarande av flera hälsoproblem såsom rygg- och nacksmärtor samt diskbråck och enligt läkarnas diagnos är han än en gång i behov av omedelbar operation.

Shahabi togs till (Imam Khomeinis) sjukhus den 15 december 2012 men fångvaktarna som följde honom vägrade låta honom undersökas ordentligt och med hot om att slå och förnedra honom tvingade de Reza tillbaka till fängelset. 4 Som en följd av detta inledde Reza Shahabi en hungerstrejk för att protestera mot fångvakternas försök att skrämma honom liksom mot den fortsatta frånvaron av ordentlig medicinsk behandling. Han vägrade även att ta mediciner.

Reza Shahabi har dömts till sex års fängelse och fem års förbud mot all facklig verksamhet samt till att betala skadestånd på sju miljoner toman [cirka 40 000 kr].

Vi, en grupp arbetar-, kvinno-, politiska och mänskliga rättigheter-aktivister, journalister, konstnärer etc. undertecknar detta upprop för att fördöma det orättfärdiga gripandet och dömandet av Reza Shahabi och andra arbetaraktivister och vi stödjer till fullo hans lagliga krav.

Vi fördömer förringandet och bojkotten av nyheter om Reza Shahabi och andra fängslade arbetaraktivister i mainstream-media och vi försöker upphäva denna mediarestriktion. Reza Shahabi befinner sig i verklig fara och vi är djupt oroande över Reza Shahabis hälsotillstånd och välbefinnande i fängelset.

Vi kräver omedelbar och villkorslös ordentlig medicinsk behandling för Reza Shahabi, för övriga arbetaraktivister i fängsligt förvar samt för alla vanliga fångar.

Vi uppmanar alla samhälls- och politiska aktivister, organisationer, fackföreningar och försvarare av arbetarnas rättigheter, föreningar och aktivister för mänskliga rättigheter och de människor i och utanför Iran som hyser oro för Reza Shahabis hälsotillstånd att protestera mot det fortsatta dömandet av arbetaraktivister och de fortsatta brotten mot arbetarnas rättigheter i Iran samt att stödja Reza Shahabis krav med alla medel, såsom propagandaverksamhet genom sociala nätverk, kontakter med arbetarinstitutioner och center för mänskliga rättigheter och att sända nyheterna om denna situation till alla nationella och internationella nyhetsbyråer.